Un studiu recent arată că unul din cinci produse din fructe de mare sunt etichetate greșit, cea ce crește riscul de a consuma specii amenințate, scrie Science Alert care citează The Conversation.
Conform unui studiu recent, o parte semnificativă dintre fructele de mare vândute la nivel global sunt etichetate greșit, ceea ce poate duce la consumul involuntar de specii pe cale de dispariție.
Cercetările făcute în Calgary între 2014 și 2020 au scos la iveală că una din cinci mostre de pește sau fructe de mare, inclusiv creveți și caracatiță, nu era etichetată corect. Etichetele înșelătoare pot ascunde specii vulnerabile, creând dificultăți în alegerile etice ale consumatorilor.
Studiul a descoperit că 100% dintre produsele etichetate erau de fapt specii mai ieftine. Alte cazuri se referă la produse alimentare din somon etichetate greșit ca păstrăv curcubeu și cod Pacific înlocuite cu cod Atlantic, o specie vulnerabilă.
Etichetarea greșită are implicații în ceea ce privește conservarea speciilor marine și asupra sănătății publice, iar specialiștii le recomandă consumatorilor să achiziționeze produse cu specificații clare și să sprijine măsurile legale.